dijous, 25 d’abril del 2013

El 25 d’abril d’un país


Vivim un país que té molts noms, antigament Regne de València, també vàrem ser País Valencià i oficialment ara ens anomenen Comunidad Valenciana... en realitat crec que hem anat perdent força, ja que qualsevol dels dos noms anteriors tenia més presència que l’últim que ara ens han posat. Però hui anem a parlar del 25 d’abril, un dia en que commemorem que el 1707 vàrem ser derrotats per les tropes de Felip V. Per això, encara hui podem escoltar a qualsevol valencioanoparlant dir “Quan el mal ve d’Almansa a tots alcança”.

Som diferents, com els catalans...perquè tots dos commemorem derrotes. En el nostre cas la del 25 d’abril i ells l’11 de setembre. Però hem de recordar aquest tipus d’esdeveniments per no haver de tornar a passar per aquí, almenys això diuen la majoria de mestres d’història, cal recordar quines errades vàrem fer per a no repetir-les.

A València tots els anys es fa la manifestació per tal de recordar que el poble encara recorda aquella derrota i reclama des de la normalització lingüística de valencià, fins a la independència dels Països Catalans. En un esdeveniment com aquest podem trobar tot tipus de sensibilitats, des dels més valents que reclamen coses que potser s’aconseguiran a molt llarg termini, i d’altres que són més humils i les seues reclamacions són més a curt termini. Però cal dir que tothom té cabuda.

Al cap i a la fi hui és un dia per a recordar i reclamar, bona diada a tothom!

I per acabar vos deixe en una cançó dels mítics Al Tall que hui donaran per conclosa a Xàtiva la seua carrera, de segur que serà un concert per a recordar

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada