dimarts, 23 d’abril del 2013

Sant Jordi, tant diferent i tant igual alhora


Com bé sabreu la majoria, hui és Sant Jordi, aquell que va matar al drac i que té una bandera amb una creu roja ben estesa arreu del món. Però heu pensat com de diferents són les celebracions de Sant Jordi segons on estiguem (si voleu també podeu visitar aquest blog). 

A una població valenciana com la meua, Ontinyent, no tenim res d’especial, ho celebrem més o menys com a la resta del País Valencià, és el dia del llibre. Enguany hi ha una lectura continuada de Fra Lluís de Galiana de “Rondalla de rondalles” i al llarg de la setmana hi haurà diferents presentacions de llibres amb el seus autors corresponents.

Però a poblacions com Alcoi o Banyeres són els Moros i Cristians i clar tenen un altre significat totalment diferent, ja que per a la gent d’allí aquests són dies festius, no com per a la resta (fins i tot els catalans han de treballar).  A Alcoi tal dia com hui acostumen a fer la processó de la relíquia de Sant Jordi, retreta,... però com que enguany ho han avançat tot un dia, crec que estaran descansant. Recorde que fa uns tres anys vaig estar per aquesta data a Alcoi i vaig poder comprovar que la festa es viu amb ganes, el centre de la ciutat roman tancat durant aquests dies de la trilogia festera i tots els carrers bullen amb gent que va d’un costat a l’altre a veure els diferents actes de les festes, la veritat em va encantar! I supose que a Banyeres es viurà semblant, però amb menys turisme.


En canvi si se n’anem a Catalunya, Sant Jordi és el patró, i a qualsevol poble podem trobar gent que compra llibres, gent que compra roses, i que després les regalen a les persones que més s’estimen, perquè aquesta celebració està vinculada als enamorats. Un parell de vegades he tingut l’oportunitat de viure Sant Jordi a Barcelona i és impressionant els rius de gent que passegen per les rambles, els mars de gent que s’amunteguen a les parades per tal de comprar llibres i les cues quilomètriques que es fan per aconseguir la signatura del teu escriptor preferit, val a dir que els mediàtics són els que majors cues tenen. 

Per tant trobem la festa del llibre, la festa dels moros i cristians i la festa de la rosa i el llibre. Són festes diferents amb intensitats diferents, però totes en honor al mateix Sant Jordi. Fins i tot podem trobar altres celebracions a l’estranger  com a Anglaterra, d’on també és patró. Al capdavall una festa que celebre com es celebre és ben bonica de viure.

Bon Sant Jordi a tothom! 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada