dilluns, 8 d’abril del 2013

“Desert flower” una pel•lícula necessària


Un dia de casualitat em vaig trobar amb una pel·lícula en La2, Desert Flower, que per la sinopsis em va semblar d’allò més interessant, però el que encara no sabia que en aquell text es varen quedar curts, perquè aquest film és més que interessant, és necessari!

És tracta de l’adaptació de la novel·la autobiogràfica de la model somali Waris Dirie. En ella veiem el seu viatge des de la vida nòmada per Somàlia fins a les passarel·les més prestigioses, però val a dir que el camí no fou gens fàcil, tot i que molts comparen aquesta història en un conte de fades.

En la pel·lícula veiem com una nena per evitar ser casada amb un home major, fuig caminant fins a Mogadishu on uns familiars l’ajuden i l’envien en un vol a Londres a treballar com a serventa en l’ambaixada somali, on ni tant sols es dignen a ensenyar-li l’anglès. Quan esclata la guerra civil a Somàlia, Waris fuig de l’ambaixada i es queda als carrers de Londres per intentar buscar-se la vida. Veiem com és ignorada i maltractada, com la majoria dels immigrants, fins que una jove anglesa l’ajuda, i poc a poc aquesta resulta ser la seua amiga, o com diuen a la pel·lícula, germana.  Gràcies a aquesta amiga aconsegueix una feina a un restaurant de menjar ràpid i és allí on és descoberta per un fotògraf de prestigi que li ofereix fotografiar-la.


A partir d’aquest moment arriben els moments més dolços i alhora els més amargs de la pel·lícula. Quan comença a intentar guanyar-se la vida com a model, és quan descobreix que ella és una dona mutilada genitalment, i que la resta de dones occidentals no ho estan. Per a ella aquesta era una pràctica habitual a Somàlia, de fet eren considerades impures, les dones que no ho feien i per tant marginades, però a Londres amb la seua “germana” descobreix que no ha de ser així. És en aquell moment que comença a pensar que ella ha estat mutilada i que el que ella va sofrir no té cap sentit.

Per això arriba un moment en que Waris mitjançant una entrevista i un posterior parlament a l’ONU denuncia públicament la mutilació genital femenina, explicant la seua pròpia experiència i la de la seua família.

La pel·lícula acaba en aquest moment, però si després com a persones àvides de saber busquem a internet informació de Waris Dirie podrem veure com va acabar abandonant la seua carrera com a model, per a dedicar-se plenament a la seua tasca divulgativa contra la mutilació genital femenina, fins i tot Kofi Annan la va anomenar ambaixadora especial de l’ONU, per poder així recolzar la seua tasca.

Gràcies a aquest metratge descobrim la figura d’una dona forta que lluita pel que creu que és una injustícia “La mutilació genital femenina no és un aspecte cultural, tradicional o religiós. És un crim que demana justícia”, aquesta és la frase que podem trobar a la pagina web de la seua fundació Desert Flower Fundation.


Així que vos recomane enfervoridament aquesta pel·lícula basada en la novel·la autobiogràfica escrita per la pròpia Waris Dirie i també a investigar si voleu en l’assumpte, podeu trobar a internet entrevistes i altres textos que poden resultar interessants; fins i tot la pròpia novel·la. 


P.D. als que vos interessa aprendre anglès, vos recomane que la mireu en la versió original amb subtítols, així apreciareu l'accent diferent i com Waris aprèn anglès. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada