dimecres, 15 de desembre del 2010

El programari lliure i Android com a exemple

Potser els possibles lectors d'aquest escrit és la primera vegada que escolten el concepte "programari lliure", però no us espanteu és una cosa més senzilla del que sembla. Simplement és un tipus de programari (software) que es distribueix lliurement i a més la gent pot realitzar aportacions al programa en sí, com per exemple traduccions del mateix, ja que compta amb un codi obert.
Wallpaper Android del web d'Android

Hi ha diversos programes d'aquest tipus, de fet van en augment, per exemple Firefox, OpenOffice, GIMP... No sols existeix programari lliure, ja que també existeixen sistemes operatius, concretament les diferents versions de Linux com per exemple Ubuntu.

Tot aquest món és molt interessant, perquè amb ell es demostra que la informàtica i tot el que l'envolta no està composat de pagaments i més pagaments, per qualsevol programa que utilitzes. De fet, cada vegada més, apareixen programes oberts, perquè es comença a pensar que no hi ha tant de negoci en la venda de programes. L'empresa que sembla abanderar aquesta visió és Google (que no faran en Google...), empresa que ha creat un munt de gadgets (mini aplicacions per a Internet), però no contenta amb això està elaborant diferents programes oberts com el Chrome (navegador), o Picassa (fotografia). Però ara ja s'ha incorporat al món de la telefonia mòbil al haver creat un sistema operatiu per als nous smartphones i tabletes del tipus Ipad. Concretament es tracta de l'Android, que segons una notícia que va eixir diumenge al El País, ja està incorporat en cent models de telèfons diferents. Aquest augment considerable de la implantació d'este sistema operatiu en telefonia demostra que aquesta aposta pel codi obert va implantant-se cada dia més. Això sí, amb la pega que moltes marques de telèfons adapten l'Android als seus models, però el converteixen automàticament en tancat, cosa que a Google no crec que li vaja del tot bé.

La veritat m'agrada tot aquest tipus de programari lliure, perquè comporta un sentiment col·laboratiu, ja que tothom pot aportar i millorar un programa o crear una versió lingüística (qui en sàpiga). I tothom també se'l pot descarregar sense cost algun, aspecte molt atractiu!

Espere que amb aquest text us haja fet una introducció comprensible per a tothom, en aquest món del programari lliure i si ja en sabíeu, doncs res, animar-vos a continuar utilitzant aquest tipus de programes o sistemes operatius. A tot això, podríeu dir-me quins programes d'este tipus utilitzeu?

Si voleu més informació podeu visitar estos llocs web:
http://ca.wikipedia.org/wiki/Programari_lliure
http://www.softcatala.org/


publicat a ARAMULTIMÈDIA

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada