dijous, 10 de febrer del 2011

Els premis i els càstigs

Que pot ser més productiu, premiar una bona conducta o castigar una incorrecta? Si ens fixem en el món animal, quan es tracta d'ensinistrar un gos, el que es sol fer és premiar l'animal quan aquest fa el que se li requereix i quan no fa el que toca se'l pot renyar, però ha de ser instantàniament, perquè així el gos ho puga relacionar.

Aleshores jo em qüestione si els bons conductors no haurien d'obtindre un premi, perquè potser això seria positiu per motivar els usuaris de les carreteres a tindre un comportament adequat. No sense llevar els càstigs que actualment existeixen, però potser seria motivador crear un premi per als usuaris que passen dos anys sense cap infracció automobilística.

Crec que no és tant descabellada aquesta teoria del premi, ja que podem trobar diferents exemples. Quan som menuts i estem al col·legi els professors reforçaven el bon comportament amb positius i també si et portaves malament et castigaven o et posaven negatius. I aquestos positius i negatius influïen en la nota final. O per exemple molts professors et regalaven una mica de temps lliure, si acabaves correctament alguna tasca, és a dir, premiar un bon comportament.
Un altre exemple és el tema del reciclatge a països com Finlandia, Suècia o Dinamarca, on es paga per reciclar, per dir-ho ràpidament. En estos països existeixen unes màquines on si introdueixes llandes de refresc, botelles de vidre... et tornen uns 20 cèntims per producte (depèn del tipus d‘element que recicles), és a dir, estan premiant una bona conducta. De fet, ací fa un temps, encara ens pagaven si retornàvem les botelles de vidre buides a la tenda on les havíem comprades. En realitat no és un sistema molt complicat.

Fins i tot, quan algun reclús a la presó té un bon comportament, també obté el seu premi, que sol ser una reducció de la seua condemna. La veritat tots aquests exemples crec que serveixen per a dir que no crec que siga molt bo sols castigar, criticar i renyar, també és molt important premiar, elogiar i felicitar a la gent quan té un bon comportament, sempre ve de gust que et diguen que alguna cosa que has fet és bonica, interessant o que els encanta, i que no siga sols comentar i compartir les coses roines, sinó també compartir el bons moments.

publicat a ARAMULTIMÈDIA

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada